"Παγκόσμια Ημέρα Χορού" η 29 Απριλίου

Η "Παγκόσμια Ημέρα Χορού" καθιερώθηκε το 1982 από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, εταίρος της UNESCO, και γιορτάζεται στις 29 Απριλίου κάθε χρόνο. Η ημερομηνία προτάθηκε από τη διεθνή επιτροπή χορού του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου εις μνήμη της γέννεσης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), το δημιουργό του μοντέρνου μπαλέτου.

Κάθε χρόνο, ένας διαπρεπής χορογράφος ή χορευτής καλείται να συγγράψει ένα μήνυμα το οποίο κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Η προσωπικότητα επιλέγετε από τον ιδρυτικό φορέα της "Παγκόσμιας Ημέρας Χορού" - τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου, η οποία συνεργάζεται με την Παγκόσμια Ένωση Χορού, συνεργαζόμενο μέλος του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου. Μεταξύ πολλών άλλων, οι Merce Cunningham, Maurice Béjart, Akram Khan και Anne Teresa De Keersmaeker έχουν συγγράψει το μήνυμα ή / και συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού της UNESCO.

Ο στόχος του μηνύματος της  "Παγκόσμιας Ημέρας Χορού" είναι να γιορτάσουμε το χορό, να απολαύσουμε την καθολικότητα αυτής της μορφής τέχνης, να ξεπεράσουμε όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά εμπόδια και να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά μέσω της κοινής γλώσσας του χορού. Μαζί με την Παγκόσμια Ένωση Χορού, το Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου, και την Επιτροπή Χορού του γιορτάζουν την Ημέρα Χορού της UNESCO στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου